misverstanden over koolhydraatarme voeding

10 Misverstanden over koolhydraatarme voeding

Misverstanden over koolhydraatarme voeding

Je kent het vast wel…je hebt ervoor hebt gekozen om voortaan koolhydraatarm te eten. Omdat je wilt afvallen, omdat je diabetes type 2 hebt en zonder medicijnen wilt leven of gewoon omdat je je er lekkerder bij voelt. Je vertelt het aan een vriend of een kennis die er ooit iets over gehoord of gezien heeft en jou vervolgens vertelt dat het hartstikke moeilijk is of zelfs dat het gevaarlijk is. Er zijn ontzettend veel verschillende opvattingen en veel misverstanden over koolhydraatarme voeding, maar gelukkig zijn er ook heel veel onderzoeken gedaan naar koolhydraatarme voeding. En zeg nou zelf….als het echt gevaarlijk zou zijn, zouden artsen mensen het niet aanraden toch?

We hebben het internet afgespeurd, onderzoeken gevonden en voor jullie e.e.a. op een rijtje gezet…..de 10 grootste misverstanden over koolhydraatarme voeding.

misverstanden koolhydraatarme voeding

1 Koolhydraatarm eten is moeilijk omdat je heel veel dingen niet meer ‘mag’ eten.

Een van de belangrijkste dingen die je niet meer mag eten is suiker. Ik denk dat iedereen inmiddels wel weet dat suiker slecht is. En als je wilt afvallen, zul je sowieso veel dingen niet meer mogen eten.  Voor suiker zijn meer dan genoeg goede vervangers te vinden, net als voor brood en pasta. Wat de meeste mensen niet begrijpen is hoe koolhydraatarm eten precies werkt en wat de voordelen zijn. Het grootste gevoel is natuurlijk dat je je prettiger voelt, ervan afvalt en geen hongergevoel hebt. Als je wilt afvallen met een van de talloze dieten die er zijn, heb je constant een hongergevoel. Bij een koolhydraatarme levensstijl heb je daar geen last van. En mocht je een keer honger hebben, dan houdt niemand je tegen om lekker iets te eten. Dus moeilijk? Nee, niet echt!

2 Je mist belangrijke voedingsstoffen als je koolhydraatarm eet

De belangrijkste voedingsstoffen die je niet meer mag eten, zijn suiker, zetmeel, granen, snoep en frisdrank. Niet echt producten die je lichaam nodig heeft. Met granen eten is de mens ook pas ca. 10.000 jaar geleden begonnen. En toen aten ze uiteraard ook nog geen snoep, frisdrank en ander bewerkt voedsel.

Koolhydraatarm is ook niet koolhydraatvrij. We eten wel koolhydraten, maar in beperktere mate. En de koolhydraten die we eten, halen we voornamelijk uit groente.

3 Bij koolhydraatarm eten raak je in ketose en dat is schadelijk en gevaarlijk.

Een koolhydraatarme levensstijl  zou altijd ketose veroorzaken en dat is hartstikke gevaarlijk. Onzin! Er zijn 2 termen die verward worden, ketose en keto-acidose.  Als het lichaam minder koolhydraten krijgt, gaat het lichaam vet verbranden. In de lever wordt dit omgezet in ketonen. Bij ketose produceert het lichaam dus ketonen die gebruikt worden als brandstof voor het lichaam. Het zijn moleculen die energie afgeven aan de hersenen als die te weinig glucose krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.

Keto-acidose is iets heel anders. Dit gebeurt vooral bij diabetici als de bloedsuikerspiegel niet onder controle is. Er is dan sprake van een extreem hoge hoeveelheid ketonen. Het lichaam is dan niet meer in staat het te reguleren. Ketoacidose komt vooral voor bij personen met (onbehandelde) diabetes type 1. Keto-acidose is te herkennen aan de geur van de adem. Deze ruikt dan naar aceton. Bij ketose gebeurt dit ook, maar in veel lichtere mate.  Keto-acidose kan heel gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. Maar dit is dus iets heel anders dan ketose en heeft ook niets te maken met koolhydraatarme voeding.

Ketose zorgt er dus voor dat je lichaam vet gaat verbranden. Daarnaast heeft het een positief effect bij mensen met diabetes type 2. Minder bekend is dat ketose ook een positief effect kan hebben op mensen met epilepsie. Op de website vind je hier meer informatie over. Voor alle zekerheid: overleg altijd eerst met de behandelend arts!

Tegenwoordig vinden deskundigen dat het dieet als behandelingsoptie bekeken zou moeten worden als 2 tot 3 soorten anti-epilectica (AED’s) zijn geprobeerd zonder voldoende succes. Het is inmiddels bewezen dat er geen leeftijdsgrenzen zijn om een variant van het dieet te proberen (Kossoff 2008).

Epilepsievereniging.nl

4 Je eet veel (verzadigde) vetten en dat is gevaarlijk

Bij een koolhydraatarme levensstijl is het belangrijk om bijvoorbeeld vlees en eieren te eten, rijk aan vetten en cholesterol. Desondanks leidt dit tot een verlaging in de bloedwaardes omdat het lichaam het als brandstof gaat gebruiken. Het wordt dus  niet opgeslagen.

5. Er is geen bewijs dat het op de lange termijn gezond voor je is

Er zijn ontelbare studies gedaan, met name in Amerika. Bij enkele onderzoeken zijn mensen een paar jaar lang gevolgd zonder slechte bijwerkingen te ontdekken. Sterker nog, er waren alleen positieve effecten op de gezondheid.

6 Je valt vooral af door vochtverlies

Klopt, in de 1e week verlies je vooral vocht. Glycogeen (glucose-eenheden) wordt opgeslagen in de spieren en lever en houdt water vast. Wanneer je start met koolhydraatarm eten, gaat de hoeveel glucose zakken en daarmee ook het water dat ze vasthouden.

Daarnaast verlaagt koolhydraatarme voeding de bloedsuikerspiegel waardoor de nieren wat sodium en water loslaten.

Maar ook na de 1e week blijf je afvallen. Het is dan geen vocht meer dat je verliest, maar opgeslagen lichaamsvet. Ook dit komt in meerdere studies naar voren.

7 Koolhydraatarm eten leidt tot vitaminetekorten

Fytinezuur in  granen verwijdert belangrijke mineralen en remt enzymen af die we nodig hebben om ons voedsel te verteren. Het hindert de opname van ijzer, zink en calcium. Het vermijden van tarwe leidt bijvoorbeeld tot verbeterde waardes van vitamine D.  Koolhydraatarme voeding zorgt er dus voor dat het lichaam ijzer, zink en calcium beter kan opnemen.

misverstanden over koolhydraatarme voeding

De meeste natuurlijke onbewerkte producten zoals we die eten bij een koolhydraatarme levensstijl zijn ontzettend voedzaam en rijk aan vitaminen en voedingsstoffen. Bovendien haal je de koolhydraten die je wel eet uit groenten. Persoonlijk heb ik nog nooit zoveel groente gegeten als sinds we gestart zijn met onze nieuwe levensstijl.

8 Koolhydraatarme voeding is niet goed voor de hersenfunctie

Het Voedingscentrum adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen. Reden hiervoor zou zijn dat de hersenen afhankelijk zijn van glucose als brandstof. Dit is echter slechts gedeeltelijk waar.

Er zijn bepaalde zenuwcellen in de hersenen die alleen glucose kunnen verbranden. Andere delen van de hersenen functioneren prima op ketonen. Als we koolhydraatarm eten, gaat de benodigde hoeveelheid glucose omlaag en delen van ons brein gaan ketonen gebruiken als brandstof i.p.v. glucose. Zelfs als we 0 koolhydraten zouden eten (wat we absoluut niet aanraden!!) kan het lichaam uit eiwitten en vetten alle glucose produceren die het nodig heeft. Dit proces noemt men gluconeogenese.

Samengevat…koolhydraatarme voeding is niet slecht voor de hersenen.

9. je hebt een Grotere kans op hart- en vaatziekten

Vroeger was men ervan overtuigd dat koolhydraatarme voeding een hoger risico op hartproblemen veroorzaakte. Deze veronderstelling is inmiddels uitgebreid bestudeerd en weerlegd. Sinds 2002 zijn er ruim 20 studies geweest naar de effecten van koolydraatarme voeding. De conclusie van alle onderzoeken is hetzelfde.

  • meer verbranding van lichaamsvet ondanks een voller gevoel
  • de bloeddruk verbeterde
  • bloedsuiker ging omlaag, verbetering bij diabetes type 2 patienten
  • verlaging van triglycerides (vetdeeltjes die aan de vaatwanden plakken)
  • verbetering van HDL, de ‘goede’ cholesterol

10 Het is niet bewezen dat koolhydraatarme voeding werkt

Moeten we dit echt  nog uitleggen? Gelukkig zijn er door de vele onderzoeken in de afgelopen jaren, steeds meer artsen die de voordelen van koolhydraatarme voeding zien en dit ook adviseren. Een koolhydraatarme levensstijl is niet alleen eenvoudig maar ook gezond. Bovendien is het een effectieve manier om gewicht te verliezen.

Vind je het interesssant om te lezen over de talloze studies die er zijn gedaan?

Hier vind je een overzicht van 23 verschillende studies.

misverstanden koolhydraatarme voeding

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share